Türkiye’de lisanslı sporcu sayısı artıyor, peki olimpiyat başarımız?
0 yorumlar
Türkiye’de son yıllarda lisanslı sporcu sayısının hızla arttığı sık sık dile getiriliyor. Resmi açıklamalara göre rakamlar gerçekten dikkat çekici.
Türkiye’de 2002 yılında toplam lisanslı sporcu sayısı 278.000 iken, 2025 yılı itibarıyla bu sayı 17 milyon 640 bine ulaşmıştır.
Bu verilere göre, Son 24 yılda lisanslı sporcu sayısı yaklaşık 63 kat artmıştır.
Son 3 yılda lisanslı sporcu sayısımiz Danimarka toplam nüfusu kadardır (5 milyon 740 bin) artmıştır.
Resmi açıklamalar…
19 Aralık 2022’de dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye’de lisanslı sporcu sayısının 12 milyon olduğunu açıkladı.
5 Kasım 2024’te Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, bu sayının 16 milyon 678 bine yükseldiğini ifade etti.
7 Eylül 2025 itibarıyla ise lisanslı sporcu sayısı 17 milyon 640 bine ulaşmış durumda.
Kağıt üzerindeki rakamlar gerçekten etkileyici görünüyor. Ancak sormamiz gereken önemli bir soru var…
Bu 17 milyon 640 bin sporcu gerçekten aktif sporcu mu?
Bu sayının içinden;
– Mükerrer kayıtlar
– Sporu bırakmış kişiler
– Emekli sporcular
– Vefat edenler
– Sadece kart çıkarılmış ancak spor yapmayan kişiler çıkarıldığında gerçekte aktif sporcu sayısı ne kadar kalıyor? Bu sorunun cevabıni net olarak bilme şansımız var mı?
Lisanslı sporcu sayısıyla övünmek elbette mümkündür. Ancak asıl ölçüt uluslararası başarıdır. Çünkü, spor politikalarının gerçek çıktısı Olimpiyat madalyalarıdır.
Şimdi bazı ülkelere bakalım…
Nüfusu yaklaşık 5 milyon olan ülkeler;
Norveç: Nüfusu 5 milyon 361 bin, Olimpiyat madalyası: 717
Finlandiya: Nüfusu 5 milyon 407 bin, Olimpiyat madalyası: 476
Danimarka: Nüfusu 5 milyon 967 bin, Olimpiyat madalyası: 196
Yeni Zelanda: Nüfusu 5 milyon 280 bin, Olimpiyat madalyası: 196
Birkaç örnek daha…
Bulgaristan: Nüfusu 6 milyon 400 bin.Olimpiyat madalyası: 241
Macaristan: Nüfusu 9 milyon 500 bin, Olimpiyat madalyası: 498
İsveç: Nüfusu 10 milyon,
Olimpiyat madalyası: 670
İsviçre:Nüfusu 9 milyon,
Olimpiyat madalyası: 367
Türkiye ise tüm olimpiyat tarihindeki toplamda yalnızca 112 madalya kazanabilmiştir.
Türkiye’nin Lisanslı sporcu sayısının ücte biri kadar olan ülkeler Ülkemizin olimpiyatlarda kazandığı madalyalarin en az üc katı daha fazla madalya kazanmışlardır.
Son 3 yılda Finlandiya nüfusu kadar (5 milyon 740 bin) sporcu sayımız artış göstermiştir.
Türk sporunda sayılar büyürken performansın aynı oranda büyümemesi, sistemin yeniden düşünülmesi gerektiğini açıkça ortaya koymsktadır.
Not: 2028 Los Angeles Olimpiyatlarına yalnızca 1.096 gün kaldı.
Bu süre, Türk sporunun gerçek anlamda bir sistem sorgulaması yapması için belki de son fırsatlardan biridir. Çünkü sporun gerçek başarısı, sayılarla değil, madalya kürsüleriyle ölçülür.
“Kalin Saglicakla”
Ahmet Ak